Jeg fik den unikke opgave at formidle naturen, kulturen og historien i området omkring Randers Fjord på otte borde til Klyngehuset Kronjylland. Bordene udgør tilsammen et stort landkort over de 13 landsbyer nord for fjorden, men kan også stå alene. På hver side af bordene kan man se detaljerede illustrationer og læse små tekster, der tilsammen fortæller områdets historie.
Min ambition har været at binde liv, natur og mennesker sammen gennem visuelle fortællinger. Bordene opfordrer til langsomhed og fordybelse – til at lægge mobilen væk og snakke sammen. Allerede under arbejdet så jeg, hvordan en lille pige straks fulgte vejene på bordene med fingeren og udforskede landskabet på sin egen måde.
Et af motiverne er en landmand, som pløjer jorden med en flok måger efter sig. I første omgang havde jeg navngivet ham Jens Hansen på skitsen, men de lokale fortalte mig, at i netop det område pløjer Niels Kjær Tvedegaard. Derfor fik han navnet Niels.
En mor og hendes lille søn kom forbi, hun så kvinden på sub board og snakkede med sin søn om, at det kunne være hende, så hun fik straks sit navn på bordet.
I forbindelse med Fjordløbet, som årligt passerer gennem området, havde jeg malet fem mænd i lycra, men en lokal familie gjorde mig opmærksom på, at løbet er for alle – ikke kun for hardcore cyklister. Derfor tilføjede jeg straks moderen med lillebror i cykelstolen og storesøster forrest i den gule førerkjole. Hun fortalte mig, at hendes cykel er gul.
Jeg har boet på min båd i de 6 uger, jeg har malet, så vores båd er også kommet med, hvor jeg sejler med min mand, Max.
En af de lokale, Hanne, var med til at male markerne, det var vældig hyggeligt og jeg kunne få en del flere historier med fra området. Senere hen malede jeg hendes hus og hun med på billedet.
Med kongeskibet kunne jeg illustrere, fornemmelsen, når man står lidt inde i landet, så er Randers Fjord flere steder så smal, at det ser ud til at skibene sejler på land.
I løbet af de seks uger, jeg malede i Albæk Forsamlingshus, kom mere end 300 borgere forbi for at følge processen og dele deres historier og input. Disse samtaler og interaktioner har været med til at give motiverne liv og fange essensen af den lokale identitet, både i nutiden og i fortiden.
Landsbyklyngen Kronjylland, med sine 5000 indbyggere, består af landsbyerne Harridslev, Mellerup, Støvring, Albæk, Østrup, Vestrup, Tjærby, Tvede, Lem, Linde, Lindbjerg, Mejlby og Gimming. Klyngehusets vision er at styrke fællesskabet, udnytte lokale ressourcer bedre og fremhæve områdets særlige kvaliteter. Klyngehuset Kronjylland, opført i samarbejde med Realdania, Lokale og Anlægsfonden samt Randers Kommune, blev indviet den 11. oktober 2024. Huset er åbent fremadrettet, man er altid velkommen til at kigge ind.
"Nordøst for Randers er 13 landsbyer gået sammen om at bygge et fælleshus; Klyngehuset Kronjylland. Det foregår i samarbejde med Randers Kommune, fonden Realdania og beboerne. Jeg er stolt af, at få lov til at formidle kultur, historie, flora og fauna fra området på bordpladerne i huset.
Jeg har været på studietur i 2 dage og kørt rundt med forskellige fra kommunen og flere beboere fra lokalområdet og fået et rigtig godt indtryk af stedet. Nu er jeg i gang med at tegne skitser og få ideer.
I løbet af vinteren besøger jeg igen området og viser mine ideer og planer frem for beboerne, så de kan give deres besyv med i processen.
Til foråret eller sommeren sejler vi til Mellerup havn i Randers Fjord, hvor jeg skal bo de næste mange uger, mens jeg maler på bordene. De lokale kan komme forbi og følge processen og fortælle historier, som måske også kan få en plads på bordene."
- Lisbet
Tre nye vægmalerier er i gang på solskinsbakken i Jægerspris. Jyderup, Herstedvester og Lisbet er i gang med spændende projekter til de indsatte og deres familier, i de ellers så neutrale besøgslejligheder. Fængslet vil gerne invitere til en rar atmosfære og give en invitation til hygge og afslapning, når familien kommer på besøg. I Jyderup kommer der drager og eventyrlandskab på væggen. I Herstedvester skal der males to malerier med en hyggelig havn og dansk landskab med skov, land og vand. På alle tre malerier kan man tælle dyr fra 1-10. På de to malerier til Herstedvester kommer der en tavle, som børnene kan tegne på. Kunstværkerne er motiver som skal give en hyggelig stemning og indbyde til samtale
Malerierne er malet på plader og skabt hjemme hos Lisbet, så besøgslejlighederne ikke skal lukkes imens.
Følg med på Instagram og få hele processen med.
Danbolig i Holbæk er ikke bange for, at tænke ud af boksen, når det kommer til at være lokale og nærværende med deres kunder.
De får vedkommende kunst på deres vinduer og den geniale løsning, at vise de huse, der er til salg, på et malet lokalt landkort!
Det er både vedkommende og interessant for beskueren.
Derudover så har de fået et lokalt landkort over seværdigheder, så nyankomne bliver overbeviste om, hvorfor Holbæk er en dejlig by at bo i.
Lisbets kunst giver et indblik i hvad Holbæk og omegn har at byde på for både lokale sjæle og nytilkomne i byen. Det er det helt nære, som skaber samtaleemner og tryghed, når det næste hjem står lige om hjørnet og venter. Lisbets kunst formidler, hvorfor Holbæk er et godt, trygt og dejligt sted at bo, med kunst hos den lokale mægler.